Corsair Vengeance 1500

Geschreven door 'itons'' op Saturday, 17 December 2011 om 17:03

Ruim een jaar geleden bekeken we de Corsair HS1, waarmee de bekende geheugen fabrikant zijn eerste stappen op het gebied van gaming headsets zette. Nu is het de beurt aan de Corsair Vengeance 1500, de nieuwste headset in de stal van Corsair. Wat is er nieuw aan deze headset en is dat genoeg reden om te upgraden? Je leest het in deze review.

De Corsair Vengeance 1500 in volle glorie

Ontwerp

Zodra je de Corsair Vengeance 1500 uit zijn doos haalt zal je duidelijk worden dat Corsair in ieder geval heeft gekeken naar de concurrentie. Waar de voorganger van de 1500, de HS1, een vrij sobere headset was heeft Corsair nu alle remmen los gegooid. Faux leren hoofdband, karakteristiek afgesikt met blauw garen. Chroomkleurige details op de microfoon en hoofdband. Enorme oorschelpen met stoffen bekleding en ook hier een blauwkleurige sierrand om het geheel af te maken. Niet dat we de HS1 lelijk vonden, maar het uiterlijk van de Vengeance 1500 sluit beter aan bij wat de gemiddelde gamer verwacht van zijn gaming gear. Zoals we gewend zijn van Corsair producten is de afwerking tot in de puntjes verzorgd en voelt de headset solide aan.

De hoofdband is bekleed met faux leer en heeft een prettig kussentje om te zorgen dat de headset niet storend aanwezig is als je hem op je hoofd hebt. De oorschelpen kunnen beiden 45 graden draaien en in hoogte versteld worden en zullen daardoor op elk hoofd, groot of klein, kunnen passen. De flexibele microfoon arm kun je opklappen als je hem niet nodig hebt en eventueel buigen om hem verder of dichter bij de mond te zetten.

In de draad van de headset vinden we een klein doosje terug met 2 volumeknoppen en een mute knop. Als de headset aangesloten is lichten de volumeknoppen op zodat je zo ook in het donker kunt vinden. Grappig detail: als je de microfoon mute veranderd de kleur van de volumeknoppen van blauw naar rood.

USB geluidskaart

Het doosje in de draad doet ook dienst als geluidskaart, de Vengeance 1500 is net als de HS1 alleen te gebruiken als USB headset. Van de HS1 verscheen later de HS1A versie die ook analoog gebruikt kan worden, het analoge alternatief voor de 1500 is de Vengeance 1300 en is al beschikbaar. Het voordeel van de 1500 over de 1300 is dat de drivers van de 1500 ondersteuning bieden voor het verbeteren van het geluid. Door gebruik te maken van het controle paneel zijn de instellingen van de headset aan te passen. Naast de standaard instellingen is er de mogelijkheid om profielen aan te maken, bijvoorbeeld voor het kijken van films of je favoriete game. Daarnaast kun je kiezen uit 3 instellingen voor post processing van het geluid. In de 'Bypass'-stand zal er niets met het geluid gedaan worden, terwijl in de 'Dolby Headphone'-stand het geluid tot 5.1 kanaals verwerkt wordt wat voor een meer ruimtelijk effect moet zorgen en daarmee voor minder vermoeiing zorgt. Als laatste kun je ervoor kiezen gebruik te maken van de '7.1 Virtual Speaker Shifter'-stand waar je zelf de positie van de verschillende speakers kunt bepalen.

Het controle paneel van de Vengeance 1500

Geluidskwaliteit

Geluidskwaliteit is iets wat hoog in het vaandel staat bij Corsair. Om een zo'n goed mogelijk geluid te kunnen produceren heeft Corsair ervoor gekozen om 50mm drivers te gebruiken in de headset. Andere headsets gebruiken vaak kleinere drivers, wat het bereik niet ten goede komt. De Vengeance 1500 combineert deze grotere drivers met een afgemeten design en gesloten oorschelpen, zodat achtergrond geluid zoveel mogelijk buitengesloten wordt. Dit alles zorgt ervoor dat, ook op hogere volumes, het geluid niet vervormd. Als we de geluidskwaliteit van de Vengeance 1500 vergelijken met headsets in de zelfde prijsklasse (tot 90 euro) dan doet de headset het goed. Vergeleken met de Roccat Kave is het geluid bijvoorbeeld iets helderder en is de bass minder aanwezig met de standaard equalizer instellingen. In vergelijking tot de HS1 is de geluidskwaliteit opvallend genoeg gelijk.

Comfort

Ook met de Vengeance 1500 schiet Corsair in de roos wat betreft draagcomfort. Waar sommige headsets na enkele uren al kunnen gaan knellen of warme, gloeiende oren opleveren zul je met de Vengeance 1500 kunnen blijven gaan. De stoffenbekleding van de oorschelpen zorgt ervoor dat je oren niet te warm worden en het algehele ontwerp en de comfortabele hoofdband voorkomen dat de headset gaat knellen. Het gewicht van de headset is dusdanig dat je zelfs zou kunnen vergeten dat je je koptelefoon op hebt. Ook hier zet Corsair dus de positieve lijn van de HS1 headset door met een bijzonder comfortabele headset waarmee je de hele dag kan gamen zonder een centje pijn. Als kanttekening zijn de scharnieren waarmee de oorschelpen kunnen draaien wel wat te gevoelig, bij het afzetten van de headset klappen de oorschelpen soms al in, wat voor ongemakkelijke situaties met je oor kan zorgen.

Conclusie

Als we de HS1 en de Vengeance 1500 naast elkaar zetten zijn er twee overduidelijke verbeterpunten aanwezig. Het uiterlijk van de 1500 is ten opzichte van de HS1 sterk verbeterd en geeft met de chromen details een unieke uitstraling aan de headset. Ook zijn de drivers sterk verbeterd, het controle paneel is nu niet langer het standaard C-Media paneel, maar een branded Corsair variant die zijn werk goed doet. Beide zijn grote stappen vooruit voor Corsair als gaming headset merk. Jammer genoeg zijn er op het gebied van comfort en geluidskwalitet geen echte verbeterpunten aanwezig, maar daar staat tegenover dat de HS1 de lat al erg hoog had gelegd. Qua comfort durven wij te stellen dat er in deze prijsklasse geen betere headset te krijgen is en qua geluidskwaliteit kan de headset zich ook meten met de concurrentie.

Als je op zoek bent naar een nieuwe headset die voordelig geprijst is en daarnaast ook nog eens een USB geluidskaart heeft dan ben je bij Corsair aan het goede adres. Als je al in het bezit bent van een HS1 is er weinig reden om te upgraden. Mocht je liever een headset zonder USB geluidskaart gebruiken, maar ben je wel gecharmeerd van de Vengeance 1500 kijk dan eens naar de Vengeance 1300 variant.

Eindcijfer: 8/10

+/- punten

+ Ongeslagen op het gebied van comfortibaliteit

+ Prima geluidskwaliteit

- Verplicht de meegeleverde USB kaart gebruiken

- Bij het afzetten kom je soms in de knoop met de oorschelp scharnieren

Afbeeldingen

 

Specificaties

Headphones
    Frequency Response: 20Hz to 20kHz
    Impedance: 32 Ohms @ 1kHz
    Dynamic Range: 95dB (A-weighted)
    Drivers: 50mm
    Cable Length: 3m
    USB power consumption: 250mW
    Connector: USB Type A

Microphone
    Type: Unidirectional noise-cancelling condenser with adjustable, rotating boom
    Impedance: 2.2k Ohms
    Frequency Response: 100Hz to 10kHz
    Sensitivity: -44dB (+/-3dB)

Reacties

Vr4nckuh schreef op 17 December 2011 - 21:58 0 thumbs
Avatar
 
n1 read!
Ik ben al voorzien van een superieure headset, namelijk de sennheiser pc350 en daar kan wat mij betreft geen enkele headset tegen op!
brendanxd schreef op 17 December 2011 - 22:55 0 thumbs
Avatar
 
comfortibaliteit?
U serious?
Neato3i schreef op 17 December 2011 - 22:59 0 thumbs
Avatar
 
Vr4nckuh schreef:
n1 read!
Ik ben al voorzien van een superieure headset, namelijk de sennheiser pc350 en daar kan wat mij betreft geen enkele headset tegen op!
Agree, maar concurrentie is altijd goed!
lorenz schreef op 17 December 2011 - 23:53 0 thumbs
Avatar
 
brendanxd schreef:
comfortibaliteit?
U serious?
eagle schreef op 18 December 2011 - 01:58 0 thumbs
Avatar
 
Geen beoordeling van de mic? Verder prima review. Helaas doet mijn Kave het nog prima anders was dit misschien wel een mooie aanwinst geweest.


Laatst gewijzigd op 18 December 2011 - 01:59

Bally- schreef op 18 December 2011 - 12:17 0 thumbs
Avatar
 
wat nice ja weer.
Dus maar ff de oude corsair verslijten en deze halen :D

Registreer een account om te kunnen reageren

Om te kunnen reageren op Gamelux heb je een account nodig. Lees alles over de voordelen op de registratie pagina.

Matchen
corner
Gisteren
Vandaag
Morgen
corner

  • Geen matches
  • Geen matches
  • Geen matches

Evenementen Kalender

-->